vrijdag 28 september 2012

Man met een missie

Gemeenschappen hebben pas zin als mensen er zin in krijgen. Gisteren was mijn RDM dag. Hier ben ik betrokken bij de community vorming van docenten die in innovatiteteams werken. Dit zijn multi discilinaire teams, soms multi level die samen met het bedrjifsleven werken aan innovaties.

Een community of gemeenschap kan niet zonder een gedeelde geschiedenis. Zonder gedeelde herinneringen die ontstaan door gemeenschappelijke ervaringen. In die zin is het logisch dat RDM Campus nog geen gemeenschap is. Het is een geheel van gemeenschappen. Je zou kunnen zeggen dat het allemaal fragmenten zijn die nog niet met elkaar in lijn zijn. Vier verschillende domeinen: onderwijs, onderzoek, ondernemers en overheid. En ook in die verschillende domeinen vele verschillende gemeenschappen. Verschillende teams met ieder hun eigen opdracht. Een  team kun je ook beschouwen als een systeem met een eigen dynamiek, eigen opvattingen over leiderschap en verantwoordelijkheid en de wijzen waarop besluiten worden genomen.
En in ieder team kun je vaak meerdere subteams onderscheiden. Met vertrouwen in elkaar en soms een ongezond wantrouwen naar de boze buitenwereld. Wij tegen de organisatie. Ajax-Feyenoord. Of nog erger: Utrecht- Ajax.

de waarde van waarom
Wie een waarom heeft om voor te leven, kan vrijwel elk hoe verdragen (Nietzsche)
Gemeenschap begint  niet met gemeenschap. Gemeenschappen groeien naarmate het vertrouwen onderling groeit. En dat gebeurt als we het gevoel ontwikkelen dat een mens of een organisatie gedreven wordt door andere zaken dan eigenbelang. Gepaard met het vertrouwen gaat het gevoel dat er sprake is van waarde. Echte waarde, niet te verwarren met geld als schijnbaar belangrijkste waarde in onze westerse wereld. Geld heeft waarde maar is op zichzelf geen waarde. Is wel een overdrachtsmiddel maar niet in de zin van waarde dat je kunt zien als uitdrukking van de overdracht van vertrouwen.
Vertrouwen verdien je door te communiceren en aan te tonen dat je gemeenschappelijke waarden en opvattingen hebt. Je moet over je WAAROM praten en de bewijzen daarvoor leveren met wat je doet. Klinkt een beetje zedenprekerig en  dat is het ook. Ik ben niet alleen in het Hoe en het WAT  geïnteresseerd maar vooral in het Wie en Waarom. Waarom?

waarom is RDM anders?
Wat is haar reason of being? Waar geloven de mensen op RDM Campus in? Wat is hun gemeenschappelijke droom of nachtmerrie? Je zou kunnen zeggen dat het WAAROM puur een geloof is, het HOE de acties zijn die we nemen om ons geloof te realiseren. Het WAT zijn de resultaten van die acties. Als deze drie in evenwicht zijn, ontstaat er vertrouwen en krijgt de ander het gevoel dat er sprake is van waarde. Als mensen zich niet bekommeren om het Waarom van een gemeenschap, brokkelen de voordelen daarvan al snel af.

Waarom is Alje Bosma anders?
Lees wat opdrachtgevers over mij zeggen of beter nog: neem eens contact op. 0654784228

Geen opmerkingen:

Een reactie posten