dinsdag 13 maart 2012

Creëren, cremeren, creperen

Het verhaal gaat dat de eerste Bijbel in een oud Engels klooster is te vinden. Een onderzoekende journalist wist dat klooster te vinden en vroeg de abt waar die eerste Bijbel zich bevond. De abt gaf aan dat deze zich in de crypte bevond maar dat dat voor iedereen verboden gebied was. Bovendien, waarom zou je die eerste bijbel willen zien als alle bijbels die in dat klooster werden vervaardigd, natuurgetrouwe kopieën waren van de oorspronkelijke bijbel? Het was in ieder geval uitgesloten dat de journalist mocht afdalen in de crypte. Hij mocht wel in het klooster overnachten. Midden in de nacht werd iedereen in het klooster wakker van een oorverdovend gehuil. Onmiskenbaar de stem van de abt. Iedereen rende naar de plek waar dat gehuil vandaan kwam. De crypte. De tranen rolden over het gezicht van de abt terwijl een hartsgrondige vloek uit zijn mond rolde: “Er staat verdomme Celebrate, geen Celebate.”

Wat 1 klein fout geschreven  lettertje al voor gevolgen kan hebben. Ik vind het altijd leuk om het woord creeren verkeerd te typen. Bij de automatische woordcorrectie krijg je dan als eerste twee woorden, cremeren en creperen. Volgens mij is dat ook zo. Als mensen niet creëren, dan worden ze ziek. En veel mensen zijn ziek op dit moment. Veel organisaties ook trouwens. Een soort collectieve burn out. Ik heb met mijn grote vriend Ernst het volgende schemaatje gemaakt:


Een van de zinnen die ik vaak hoor, is dat we geregeerd worden door de waan van de dag. We worden gedicteerd door systemen en structuren en er is geen enkele ruimte voor eigen initiatief. Veel sturing, weinig ruimte. Veel complexiteit, weinig eenvoud. Waarom makkelijk doen als het ook moeilijk kan? En andersom. En precies daar zit volgens mij de crux. In het woordje EN. En sturing en ruimte. En complexiteit en eenvoud. En controle en creativiteit. En integratie en desintegratie. En die laatste lijkt een vreemde en is het niet. We kunnen pas werkelijk innoveren of integreren als we de desintegratie goed hebben begrepen. Goed begrepen? Wordt vervolgd! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten