dinsdag 27 maart 2012

Even stilstaan bij het werken aan de weg


Doe ik sommige zaken niet omdat ze moeilijk zijn of zijn ze juist moeilijk omdat ik ze niet doe? De vraag is makkelijker gesteld dan beantwoord. Daarom houd ik waarschijnlijk ook van vragen stellen. Luie, langzame vragen. Trage vragen juist in een tijd waarin de externe klok steeds sneller lijkt te lopen. De klok dicteert de waan van de dag. Juist dan is het belangrijk om stil te staan omdat als we dat niet doen, de boel uiteindelijk  stagneert. En dat lijkt op dit moment ook op grote schaal te gebeuren. Maar wanhoop niet, de redding komt altijd op het laatste moment.

Moeilijke dingen hebben altijd met momenten van  twijfel te maken. Geen twijfel, geen vooruitgang. Beetje twijfel, beetje vooruitgang. Grote twijfel, grote vooruitgang. Twijfel betekent toestaan dat je het even niet weet. Even stilstaan bij het werken aan de weg.  En op een weg kom je kruispunten tegen. En soms staan daar richtingaanwijzers. Verboden in te rijden. Doodlopende weg. Ravijn. Maar met 180 km per uur zie je die vaak niet. Ongeluk verzekerd maar gelukkig zijn we ook daar weer voor verzekerd. Alleen de premies worden steeds hoger.

Twijfels hebben ook te maken met angst voor falen. En soms zijn we verslaafd aan die angst. Faalslaaf. Bang om een eerste stap in het onbekende te zetten. Bang om een risico te nemen.  Wellicht zit het werkelijk falen niet in de angst om te mislukken maar in het vermijden van het risico.  Risico is de spiegel van vertrouwen. Courage is the willingness to be afraid and act anyway. Aardig is dat het word courage dezelfde stam heeft als het Franse coeur. Ons hart. Onze kern. Alleen door stil te staan bij onze twijfel, komen we een stap verder.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten