zaterdag 17 maart 2012

Met woord en daad

Pas als ik het verleden achterlaat, komt mijn eigen toekomst naar mij toe. Terwijl ik onderweg ben naar Imtech bedenk ik mij dat al mijn klanten een tikje vreemd zijn. Of het nu Roof Update, Zonel Energy Systems of RDM Campus is, allen hebben ze een beetje een tegendraads imago. Allesbehalve mainstream en voortdurend op zoek naar nieuwe uitdagingen en bereid om risico’s te nemen.  Je zou kunnen zeggen dat het vermogen om risico’s te nemen de spiegel van vertrouwen is. Het lijkt wel een beetje op de reis van de held. De held gaat op weg, of dit nu Odysseus of Roodkapje is, hij of zij ontdekt zijn missie, ondervindt twijfels onderweg, wordt geconfronteerd met  risicovolle uitdagingen, heeft daarin alle talenten nodig en komt uiteindelijk aan. Maar niet nadat er weerstand is  geboden aan allerlei verleidingen.

Gretig naar de toekomst
Imtech is een bijzonder bedrijf. Een multinational waarbij je zou verwachten dat de contacten onpersoonlijk zijn maar ik ervaar iedere keer het tegendeel. Het blijkt steeds weer dat het voor Imtech ernst is om vooruit te denken. Niet tevreden achterover hangen maar gretig zijn naar de toekomst. En daarop wordt geanticipeerd , onder andere door het faciliteren van een innovatie team dat in samenwerking met RDM Campus bezig is met het onderzoek naar en het prototyperen van onbemande vaartuigen.

Wat en hoe maar vooral wie en waarom
Vandaag is een bijeenkomst met twee derdejaars studenten Communicatie van de Hogeschool Rotterdam om afspraken te maken voor een communicatieplan. Dat het Imtech ernst is om ook dit professioneel aan te pakken, blijkt uit de brede afvaardiging vanuit het bedrijf. Allemaal bijzondere vakspecialisten waarbij het mij iedere keer weer opvalt dat ze heel snel naar de oplossing willen. Heel snel naar het “wat en hoe”. Dieper doorvragen over wat het project een succes kan maken, wordt niet gedaan. Voor mij beginnen werkelijke innovaties door de eigen logica ter discussie te stellen. Pas na gedeelde begripsvorming en betekenisgeving, is rationele matching van bestaande kennis mogelijk. Naast rationele werkprocessen zijn ook relationele en reflectieve werkprocessen nodig.  Betekent vaak doorvragen en dan vooral op het waarom. Trage vragen stellen om van daaruit weer te versnellen. Dat doe ik ook tijdens deze bijeenkomst. Zoeken naar de balans tussen reflectieve sturing en rationele probleemoplossing. Niet altijd makkelijk om de boel op scherp te zetten maar ik kan niet anders.

Hierna heb ik een coaching afspraak in Utrecht met een bijzondere ondernemer. Een groot conceptueel denker die in staat is om het verschil te maken maar dat niet doet omdat hij voortdurend verzuipt in het te veel. Te veel ideeën waarvoor hij te weinig tijd heeft om die ook werkelijk te realiseren. ‘Tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren en weemoedigheid die des avonds komt en die niemand kan verklaren.’ Een fragment uit Elsschots gedicht ‘het Huwelijk.’ Iedereen kent wel het fragment van ‘tussen droom en daad’, weinig mensen weten wat de aanleiding is. ‘Hij dacht, ik sla haar dood en steek het huis in brand. Maar doodslaan deed hij niet want tussen droom en daad enz.’

Ik zet onze coaching op scherp door aan te geven dat ik niet langer zijn coach wil zijn als hij blijft volharden in zijn onvermogen om te kiezen. Het irriteert mij mateloos dat hij zo gemakzuchtig omgaat met simpele zaken als het nakomen van afspraken. Voortdurend probeert hij te ontsnappen als de grond te heet wordt onder zijn voeten. We hebben vervolgens een fantastische sessie waarin ik hem iedere keer weer uitnodig om het woordje moeten te vervangen door willen. Door constant de focus te leggen op moeten, ontstaat schuld omdat je iedere keer weer geconfronteerd wordt met het niet kunnen nakomen van je voornemens.’ Ik wil’ daarentegen , geeft ruimte. Is een statement die van binnenuit komt. Uiteindelijk geeft hij aan het eind van een intensieve sessie aan dat hij dit weekend een top prioriteit gaat afwerken. Morgen mailt hij mij of het gelukt is. Wedden dat het hem lukt? 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten